staklo pvc dekiplast

Prilikom  kupovine PVC prozora veoma je bitno da obratite pažnju na na staklo.

Najveću površinu prozora čini staklo, pa zato prilikom njihove kupovine treba da odaberete staklo sa dobrim termoizolacionim koeficijentom – Ug. Što je vrednost Ug manja, veća je izolacija stakla, a samim tim i bolji kvalitet prozora. Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite najbolju termo i zvučnu izolaciju, opredelite se za troslojno niskoemisiono staklo punjeno argonom. Kad je reč o uštedi energije i toplotnoj izolaciji, dobar izbor može biti i dvoslojno staklo, u zavisnosti od specifičnosti nekretnine, odnosno zavisno od toga kako je nekretnina građena i kakva je njena izolacija.

 

Postoje mnogobrojne vrste stakala, a najviši stepen zvučne izolacije određen je debljinom stakla. Što je veća debljina, to je veća izolacija. Takođe, što je razmak između stakala veći, veća je i njegova zvučna izolacija. Kako bi se ta izolacija povećala, većina današnjih prozora poseduje ispune od vazduha ili plemenitih gasova.

 

Veoma dobru zvučnu izolaciju daje laminirano dvostruko ostakljivanje. Sa istom debljinom, asimetrična stakla pokazuju još bolje ponašanje. Tu su stakla različite debiljine, pa se zvučni talasi „razbijaju“ i tako se utiče na njihovo slablenje. Na primer, staklo 6/14/4 ima bolje akustično ponašanje od 4/16/4, a još bi se moglo poboljšati ako bi umesto stakla 6 bilo zamenjeno laminatom 3+3, odnosno kad bi bilo 3+3/16/4. Slično može da se odradi i sa troslojnim staklom, kako bi se dobio najviši stepen zvučne i termo izolacije.