Od samog početka rada DE-KI PLAST FLM d.o.o. standardizovano je niskemisiono staklo punjeno argonom. To znači da se niskoemisiono staklo ugrađuje u PVC i alu stolariju bez dodatnih troškova za kupce.

Naši dobavljači stakala su renomirane evropske komapnije kao što su Saint-Gobain i Guardian.

Saint-Gobain nudi građevinsko rešenje za porodične i stambene kuće, kancelarije i prodavnice, skladišne i industrijske objekte, bolnice, škole i javne zgrade – i to sve uz upotrebu inteligentnih i inovativnih materijala, koji su energetski pogodni, moderni i i što je najbitnije, dugoročno održivi.

FLOT STAKLO

Flot staklo je obično providno staklo bez optičkih prelamanja. Ono se dobija posebnim postupkom gde se u komori sa strogo kontrolisanom atmosferom na sloj tečnog metala nanese široka traka rastopljene mase. Nakon određenog vremena, masa se hladi i dobija se odlično staklo, jednake debljine, izuzetne bistrine, prozirnosti i idealno ravne površine. Ovaj proces je vrlo pogodan za proizvodnju raznih vrsta stakala različitih osobina, boja ili namene budući da se u osnovnu smesu mogu dodavati razne primese.

NISKOEMISIONO – LOW STAKLO

Namena niskoemisionog stakla je da spreči gubitak toplotne energije i istovremeno da obezbedi dodatno zagrevanje skupljanjem sunčeve energije, čime se postižu izuzetno dobre osobine staklenih jedinica i leti i zimi. Ono smanjuje gubitak toplote za 60-70% u odnosu na obično flot staklo gde koeficjent toplote iznosi 1,1 W/m2K. Za ove izuzetne karakteristike zaslužan je argon – plemeniti gas kojim je ispunjen prostor između stakala.

CLIMAGUARD STAKLO – ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Ovo staklo je nešto novo na našem tržištu, a to je staklo koje pruža izolaciju za sva četiri godišnja doba. ClimaGuard staklo je ravno staklo sa transparentnim izuzetno tankim filmom na površini. Zahvaljujući tome, osigurava visoko propuštanje svetlosti čak do 66%, odličnu toplotnu izolaciju gde koeficjent toplote iznosi 1,1 W/m2K i zaštitu od sunčeve energije do 42%.

ORNAMENT – GRIZ STAKLO

Ovo je staklo na koje je tokom proizvodnje stakla, na još toplu masu mehanički utisnuta reljefna šara. Ovakva stakla daju veliki optički efekat zamućenosti ili deformacije slike kada se gleda kroz njih. Ovakvo staklo se najčešće ugrađuje uz PVC stolariju u prostorije u koje želimo da dopire svetlost, ali da se onemogući direktan pogled u prostoriju.

Najveću površinu svakog prozora čini staklo. Termopan je konstrukcija od dva ili više stakla. Pošto staklo cini 80% površine celog prozora(kod većih dimenzija prozora npr. standardnih dimenzija dvokrilnih prozora) najviše utiče na njegove izolacione karaktersitike. Obloženo je butil trakom koja pravi prvu termičku barijeru i onemogućava prodor vazduha i prašine unutar stakla. Taj hermetički zatvoren međuprostor može biti ispunjen suvim vazduhom ili argon gasom. Druga termička barijera između unutrašnje i spoljne strane ugrađenog stakla je hot melt. Tako da ne postoji šansa da se “magli” između dva stakla.

Staklo je GUARDIAN, renomirane Američke firme sa nama najbližim predstavništvom u Mađarskoj. Stakla su sa svim pratećim sertifikatima i garancijom.

Stakla imaju tri vrlo bitne karakteristike, a to su:

  1. Koeficijent toplotne propustljivosti – označava koliko staklo provodi toplotu. Staklo treba da ima što manji koeficijent toplotne propustljivosti, jer time se srazmerno smanjuju troškovi. Jedinica merenja: W/m2K;
  2. Solarni faktor – je odnos energije koja prolazi kroz staklo i ukupne energije koja dolazi do stakla. Staklo treba da ima sto manji solarani faktor, jer time srazmerno smanjujemo račune za klimatizaciju. Jedinica merenja: %;
  3. Zvučna izolacija – opisuje koliko staklo može da smanji određenu buku. Što je veća zvučna izolacija to je prijatnije i komfornije u našem domu. Jedinica merenja: db;

Decibel skala:

Jačina zvuka Nivo buke u prostoriji
3 dB jedva se čuje buka
10 dB buka se smanjuje za 50%
20 dB buka se smanjuje za 75 %
30 dB buka se smanjuje za 87.5%
40 dB buka se smanjuje za 94.25 %

Osnovna podela na stakla je na dvoslojna i troslojna stakla(od 24 mm – 44 mm debljine). U kombinaciji sa argonom i niskoemisionim staklom ili ClimaGuardSolar postižu se različite karakteristike stakala.

Osim toga postoje više vrsta stakla kao što su:

FLOT

(obično) providno staklo, ravno, bez optičkih prelamanja. Najčešća debljina 4 mm.

INDUSTRIJSKA DELTA
PESKARENO

Ornamentna stakla su stakla neravne površine sa dekorativnom šarom gde providnost stakla zavisi od gustine i strukture ornamenta.

STOPSOL ZELENI

Svetlosna propustljivost zelenog stopsol stakla LT 25%, dok je koeficient prolaznosti toplote 1.1 W/m2K

KALJENO STAKLO

Kaljeno staklo je termički obrađeno. Na taj način mu se povećava čvrstina na udar i savijanje. U slučaju loma staklo se raspada na veći broj manjih komadića koje imaju tupe ivice što mu povećava sigurnost korišćenja.

ARMIRANI TERMOPAN

Armirano (žičano) staklo sadrži žičanu mrežu u sredini stakla. U slučaju razbijanja stakla žica zadržava staklo da se ne rasipa. U principu nije sigurnosno staklo jer delovi puknutog stakla imaju oštre ivice. Standardna debljina je 6mm.

STOPSOL PLAV

Svetlosna propustljivost plavog stopsol stakla LT 34%, dok je koeficient prolaznosti toplote 1.1 W/m2K.

STOPSOL ŽUTI

Stopsol je float staklo s time što se prilikom procesa proizvodnje dodaju metalni premaz (reflektujući sloj) koji utiče na selektivno propuštanje svetlosti (smanjuje prodor sunčevih zraka). Takvo staklo daje efekat ogledala. Tokom dana spoljno svetlo jače od unutrašnjeg svetla pa je efekat ogledala sa spoljne strane ali noću ukoliko je uključeno svetlo u unutrašnjosti prostorije, efekat ogledala je u unutrašnjosti prostorije. Svetlosna propustljivost žutog stopsol stakla LT 17%,dok je koeficient prolaznosti toplote 1.1 W/m2K.

LAMINIRANO STAKLO

Laminirano staklo je spoj dva ili više flot stakla. Stakla su zalepljena obično PVB folijom (polivinil-butanal). Ukoliko se staklo razbije ne raspada se u male komadiće, već ostaje zalepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.

NAŠA PREPORUKA!

LOW-E nisko emisiono staklo punjeno argon gasom

Predstavlja termoizolaciono staklo koje smanjuje gubitak toplote za 60% u poređenju sa klasičnim dvoslojnim staklom. Na unutrašnjoj strani stakla nalazi se mekani premaz tankog sloja metalnih oksida čija je uloga da odbija toplotu nazad do pravca njenog izvora. To je posebno izraženo zimi jer zadržava temperaturu u prostoriji. Sloj je okrenut prema unutrašnjosti stakla iz razloga da se ne može oštetiti. Dok je leti efekat takav da toplota ne prodire u prostoriju.

Količina energije koja prolazi kroz staklo meri se koeficijentom „U“ u (W/mkvK).

Kod standardnog termopaketa 4+16+4 K=2.7, a s jednim LOW-E staklom K=1.1 koeficient prolaznosti energije je 2.7 W/m2K, solarni faktor je 20% LT, a zvučna izolacija je 35 db.

CLIMA GUARD SOLAR

ClimaGuard Solar je staklo sa keficientom prolaznosti energije od 1.1 W/m2K, svetlosne propustljivosti od 58% LT, i zvučne izolacije od 39 db.

Glavna karakteristike ovog stakla je neverovatna toplotna izolacija. Naziva se još i staklom “za 4 godišnja doba”.

Ukoliko ga poredimo sa tradiconalnim izo-staklom ono će doneti uštedu polovine troškova za grejanje.

Obično termopan staklo propušta oko 80% sunčeve energije u prostor, što je često neizdrživo. ClimaGuard Solar je niskoemisiono staklo koje znatno smanjuje prenos sunčeve toplote jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije. Nalazi se na unutrašnjoj površini stakla, odnosno na prvom staklu sa spoljne strane. Nizak prenos toplote uzrokuje nisku temperaturu unutar stakla, što posledično osigurava udobnost u prostoru, omogućava neverovatnu uštedu prilikom korištenja klima uređaja.

CLIMA GUARD PREMIUM

ClimaGurad Premium je staklo sa keoficientom prolaznosti energije 1.1 W/m2K, svetlosne propustljivosti 61% LT, i zvučne izolacije 45 db.

Postoji i varijanta ClimaGuardPremium stakla koje predstavlja revoluciju u ovoj oblasti.

Pored svih karakteristika u pogledu toplotne izolacije ima neuobičajeno visok solarni faktor od 63%. Tako da obezbeđuje odlično iskorišćenje dnevne svetlosti.

Predstavlja niskoemisiono staklo koje se nalazi na unutrašnjoj površini stakla, odnosno prvo staklo sa unutrašnje strane.

CLIMA GUARD SOLAR/FLOAT/LOW-E

Kombinacija ova 3 stakla je za prave poznavaoce i ljubitelje energetske efikasnosti.

Ova kombinacija stakala smanjuje buku i do 45dB. Solarni koeficijent je 61% što znači da samo 39% sunčeve toplote ulazi u unutrašnjost prostorije. Propustljivost dnevne svetlosti je 60%. Koeficijent toplotne propustljivosti je 0,6-0,9 W/m2K, samim tim računi za grejanje su niži i do pet puta.

DEKORATIVNE LAJSNE

Staklo može biti dekorisano zlatnim lajsnama, belim uskim i širokim lajsnama. Dekoracija se stavlja unutar staklene površine tako da se neće isprljati usled spoljašnjih uticaja. Na ovaj način Vašoj fasadi možete dati lični pečat.