Stolarija je važan deo svakog prostora – kako doma, tako i poslovnih i javnih gradskih mesta. Bilo da se radi o prozorima ili vratima, izbor kvalitetnog materijala, adekvatnih dimenzija i karakteristika vrlo je važan. Aluminijumska, PVC ili drvena stolarija osnovne su vrste koje su u prometu na našem, ali i inostranim tržištima.

Aluminijumska stolarija važi za predmet vrhunskog kvaliteta, sa mnogo dobrih strana. U ovom tekstu izlistavamo ključne karakteristike ove stolarije, uz navođenje kako prednosti, tako i nekih mana koje se javljaju.

Aluminijumska stolarija je izdržljiva i trajna

Stolarija od aluminijuma ima ključne prednosti u vidu izdržljivosti, trajnosti, kvalitetnih svojstava tokom vremena ali i cena alu stolarije je veoma povoljna. Kako je materijal čvrst i tvrd, svaki predmet izrađen od aluminijuma važi za snažan i trajan. Otporan je na uticaje padavina, vetrova i drugih efekata iz prirode. Uz ugradnju roletni, ta otpornost se dodatno povećava. Takođe, postavljanjem stolarije sa termo-prekidom pojačavaju se izolaciona svojstva, koja su trajna. Iskustva potvrđuju da se aluminijumska vrata i prozori ne menjaju tokom vremena, kao i da ostaju kao nova dugi niz godina.

Aluminijumska stolarija je kvalitetna

Aluminijumska stolarija važi za vrlo kvalitetnu, što dokazuju ključne karakteristike. Naime, dihtovanje je maksimalno, uz veći broj dihting guma. Ručke se izrađuju od raznih materijala, u dimenzijama i oblicima prema modelu prozora ili vrata, i ne habaju se tokom vremena. Alu stolarija ne propušta vlagu, onemogućava kondenzovanje i zamagljivanje prozora. Takođe, više slojeva stakla štiti od sunčevih zraka, UV svetlosti i drugih uticaja prirode. Konstrukcija za ugradnju je laka i jednostavno se postavlja. Ugradnjom aluminijumske stolarije sa termo-prekidom omogućava se visok stepen izolacije zvuka, atmosferskih padavina i temperaturnih razlika.

Aluminijumska stolarija je moderna i inovativna

Ova vrsta stolarije daje pečat stila, mode i savremenosti. Izrađuje se u beloj i sivoj boji, ili u drugim prema dostupnim RAL kartama nijansi. Veliki broj dostupnih boja daje prednost ovoj stolariji u poređenju sa drugima, iako često kupci daju prednost prirodnoj boji aluminijuma. Uklapa se u različita estetska rešenja u domovima i poslovnim prostorima.

Aluminijumska stolarija ima prilično visoku cenu

Aluminijumska stolarija važi za izrazito kvalitetnu, pouzdanu, dugotrajnu i modernu. Međutim, to rezultira jednom manom, odnosno nedostatkom – prilično višom cenom u odnosu na srodne materijale. Cenu svakako opravdavaju uštede koje kvalitet daje tokom vremena, ali kupci se najčešće dvoume kada su u pitanju visoki izdaci. Odluka da je bolje kupiti skuplju stolariju je bolja, dugoročno posmatrano u pogledu ušteda bespotrebne zamene delova, remonta i slično.

Aluminijumska stolarija ima niža izolaciona svojstva

Niža izolaciona svojstva su mana klasične aluminijumske stolarije, bez termo-prekida. Teže izoluje zvuke i buku, kao i toplotu i hladnoću. Zbog toga je često u prethodnim periodima bila manje preferirana. Međutim, formiranjem novih modela sa termo-prekidom, čijim postavljanjem u ram vrata ili prozora dodatno se izoluju eksterni uticaji, izolacija je postala jedna od najznačajnijih karakteristika ove stolarije.

Aluminijumska stolarija je osetljiva na čestice u vazduhu

Poznat je „galvanski efekat“ u kome se emituju čestice soli u vazduhu. Na te i slične materije aluminijumska stolarija je mnogo manje otporna, pa se nakon nekog vremenskog perioda mogu videti nepravilne linije od soli na prozorima ili ulaznim vratima. Kao i sve druge mane, i ova ima rešenje, pa se preporučuje premazivanje ili plastificiranje, kako pre ugradnje, tako i naknadno.

Vrata i prozori od aluminijuma su vid kvalitetne stolarije, koja će vam doneti mir i privatnost čak i više desetina godina. Kvalitet, izdržljivost, izolacija i dizajn, samo su neke od osnovnih prednosti aluminijumske stolarije, čija će cena biti isplativa tokom protoka vremena.