Zadovoljstvo nam je da pomognemo u donošenju odluka oko izbora tipa stolarije!
Odgovorili smo na najšešća pitanja naših klijenata


DE-KI PLAST FLM d.o.o. Niš

Onog trenutka kada Vam postane muka od gitovanja, farbanja i stavljanja diht guma na stare drvene prozore kao i kada računi za struju i hladnoća u stanu postanu nepodnošljivi, došlo je vreme za zamenu već pomenute stare i dotrajale drvene stolarije. Tada na red dolazi samo jedno pitanje da li postaviti PVC ili ALU stolariju.
Ako menjate postojeću ili ugrađujete novu stolariju, ne bi trebalo idealizovati nijedno rešenje, nego racionalno sagledati mane svih ponuđenih profila i videti koje možete prihvatiti (a mane svakako postoje). Cilj bi trebalo da vam bude kupljena stolarija kod koje se mogu progutati nedostaci s obzirom na uloženi novac.

Ovo je pitanje koje se često postavlja kada na red dodje zamena dotrajalih drvenih prozora. Odgovor na ovo pitanje nije teško dati.
Kada su u pitanju veći otvori (izlozi, dvokrilna vrata, veliki portali) ALU stolarija je bolje i čvršće rešenje od PVC-a. Medjutim kada su u pitanju klasični otvori (prozori, balkonska vrata i sl) PVC je mnogo bolje rešenje, to kažemo zato što su izolaciona svojstva PVC-a skoro duplo bolja nego kod aluminijuma.
Aluminijum je sam po sebi skup materijal tako da i stolarija izradjena sa njim ima dosta visoku cenu dok je kod PVC-a odnos cene i kvaliteta dosta bolji.

Na našem tržištu postoji nekoliko profila sa kojima nećete pogrešiti ako uradite novu PVC stolariju. To su Rehau, Veka, INOUTIC (bivsi Thyssen), Salamander i Aluplast. Pomenuti profili se ne rade od reciklirane plastike, njihovom ugradnjom dobićete razumnu garanciju i odličan kvalitet.
Ono što je bitno kod prozora koji sadrže roletnu je da proizvodjač ponudi originalnu kutiju roletne svog profila a ne roletnu koja se naknadno šrafi za napravljeni prozor (postoje razni tipovi tih roletni a jedne od njih su na pr. Viomal i Mosic). Svi pomenuti profili imaju svoju originalnu kutiju roletne.

Kod odabira ulaznih vrata veliki uticaj ima dimenzija otvora kao i to da li su vrata na kući ili stanu-zgradi.Ako se ulazna vrata nalaze u zgradi naša preporuka je da stavite sigurnosna vrata i to modele TAL 1 ili TAL 2 čije ćete slike i karakteristike naći na našem sajtu.Kada je u pitanju kuća moramo naglasiti da je svejedno da li ćete staviti ALU ili PVC vrata jer je razlika u ceni mala tj. nije kao kod prozora, jer se PVC vrata rade sa širim i kvalitetnijim vratnim krilom a ne sa prozorskim.Ako su vrata jednokrilna i šira od 100 cm preporučuje se ALU varijanta zbog čvrstine a kod dvokrilnih ako širina prelazi 180 cm takodje se treba odlučiti za ALU vrata. Ulazna vrata su ogledalo kuće i sa nekim lepim ukrasnim panelom ili kombinacijom prečki i stakla svojim izgledom mogu dati pravi sjaj Vašem toplom domu.

Kod sobnih ili pregradnih vrata PVC i ALU je pravo i dugotrajno rešenje. Sa našim sobnim PVC i ALU vratima kao i kod prozora nećete vise imati obavezu farbanja i gitovanja starih vrata, a sa punim ukrasnim panelom ili kombinacijom ravnog panela i raznih vrsta stakala možete dobiti izuzetno zanimljiva i ne monotona vrata po ceni osrednjih drvenih vrata.

Stolarija se izradjuje od PVC profila nemačkog proizvodjača INOUTIC sistema navedenog u ponudi ili aluminijumskih profila sa ili bez termoprekida Grčkog proizvodjača ALUMIL takodje navedenih u ponudi.Stolarija sadrži termopan stakla koja su navedena u ponudi.
Garancija na okove nemačkog proizvođača firme SIEGENIA i okov proizvodjača STUBLINA je 5 godina. Garancija na PVC i ALU profile je 10 godina.
Garancija na staklo u slucaju kondenzacije unutar termopana je 2 godine, kondenzacija na staklu sa spoljne strane ne ulazi u garanciju.
Garancija na gotov proizvod je 5 godina, u garanciju ne ulazi šteta od elementarnih nepogoda i šteta nastala prilikom nestručnog rukovanja i popravki od strane neovlašćenih lica.
Reklamacije u vezi fizičkog oštećenja profila, okova ili stakla se uvažavaju samo na licu mesta prilikom ugradnje, u suprotnom se svaka popravka koja je u vezi sa tim naplaćuje.

Održavanje PVC i ALU stolarije je krajnje jednostavno.
Povremeno, recimo jednom u 3 meseca teba izribati pomenutu stolariju i to ne nekim specijalnim sredstvima vec običnom vodom, sundjerom i deterdžentom za sudje. Posle toga je treba prebrisati suvom krpom i to bi bio ceo proces oko održavanja PVC i ALU stolarije.
Detaljne preporuke i saveti za održavanje PVC stolarije se nalaze <a title="Saveti za odrzavanje PVC stolarije" href="saveti-za-odrzavanje-PVC-prozora-i-vrata-stolarije">ovde</a>, pa ih možete pročitati.

Što se tiče komarnika ako nemate dovoljno sredstava da ih postavite kada menjate stolariju uvek ih možete postaviti naknadno, jer su oni sa spoljne strane prozora, tako se i montiraju.
Sami komarnici pružaju dosta opušteniji boravak u Vašem domu jer sprečavaju ulazak komaraca i drugih insekata.
Cena rolo komarnika je 35e/m2, cena rolo komarnika u originalnoj Inoutic roletni je 40e/m2, cena fiksnih komarnika je 15e/m2, cena jednokrilnih komarnik vrata je oko 70e, dok je za dvokrilna cena oko 120e. Najmanja obračunska mera za rolo i fiksne komarnike je m2.

Kada je reč o okovima na našem tržištu se, kao i kod profila, može naći svašta. Ono što vredi, što je kvalitetno ima svoju cenu i ne može se porediti sa turskim i kineskim proizvodima.
Okovi koji zadovoljavaju Evropske standarde, pružaju korektnu garanciju i rade odlično što se pokazalo iz prakse tj. sa terena su Siegenia, GU, Roto i Maco, s tim da bi smo Siegeniju izdvojili kao najbolji od pomenutih.
Što se tiče stakala varijacije su velike, od klasičnog termopan stakla od 24mm (4+16+4) do troslojnog, niskoemisiono punjenog argonom, stopsol, griz, mat i još dosta drugih varijanti.Sva ova nabrojana stakla ispunjavaju sve Evropske standarde, a koje će se od njih upotrebiti zavisi isključivo od Vaših potreba i raspoloživog budžeta.

U pogledu uštede energije ona može da varira ali i da bude i na nivou do 30%. Koeficijent uštede zavisi od toga da li ćete odabrati petokomorni ili šestokomorni profil. Ni sa ovim odabirom niste završili priču o uštedi. Ono što je jednako bitno je i staklo koje će se postaviti.
Naša preporuka je da uz petokomorni profil ide niskoemisiono staklo punjeno argonom (tzv. 4 godišnja doba) a da uz šestokomorni ide troslojno staklo. U ove dve varijante se postižu najbolji rezultati uštede energije.

Zbog slabih mesečnih primanja i teškog života mali broj porodica može da izdvoji veću količinu novca za zamenu PVC ili ALU stolarije. Tada na scenu stupaju banke i njeni službenici sa svakakvim ponudama od kojih je većina više nego nepovoljna i ubaciće Vas u dužničko ropstvo.
Naša firma ima odličnu saradnju sa Čačanskom bankom koja daje fenomenalne kredite za ugradnju nove PVC i ALU stolarije, koji su najpovoljniji na teritoriji cele Srbije. Kamata je izuzetno mala i iznosi 8,5% na godišnjem nivou, minimalno učešće je 20% a kredit je sa euro klazulom. Više o svim potrebnim obrascima kao i sam kreditni kalulator možete preuzeti na stranici naseg web sajta krediti za uštedu energije.

Usled promena vlažnosti vazduha drvo bubri ili se rasušuje, pa samim tim dolazi do popuštanja spojeva na uglovima, labavljenje na okovima ili otežanog rukovanja krilima prozora ili vrata. Vremenom se javlja izvijanje stolarije što prouzrokuje loše zaptivanje. Drvena stolarija se uspešno zaštićuje hemijskim preparatima za impregnaciju i zaštitu ali ista nije trajna pa je postupak potrebno periodično ponavljati. Završno farbanje stolarije takođe nije trajno već je potrebno osvežiti je ili u celosti obnoviti svake dve godine, što izaziva dodatne troškove za održavanje.

Drvo jeste fenomenalan materijal za stolariju, oduvek je i bio. Nekad je vođeno računa i o godišnjem dobu i vremenu kad se drvo eksploatiše (seče), koliko dugo se suši i kada počinje obrada. Industrijska proizvodnja u kojoj zarada dobija primat u odnosu na kvalitet, menja pravila poslovanja. Dakako, na gore. Kada se kombinuju dve težnje: da bude prirodno i da cene stolarije budu što niže, dobija se loša stolarija koja se već posle nekoliko godina iskrivi. Upotrebom profila izrađenog od lamelnog drveta umanjeno je izvijanje stolarije primenom falceva sa zaptivnim gumama. Cena tako kvalitetne obrade je izuzetno visoka.

Najveća prednost koju ima drvena stolarija je njena ekološka vrednost. Drvo je toplije i lako se uklapa u svaki enterijer. Kvalitetna drvena stolarija je i završno obrađena (impregnirana, lakovana) pa ne zahteva dodatno održavanje. Drvo je prirodni materijal i ponaša se u skladu sa prirodom. Zbog svoje fleksibilnosti se dešava da se drvena stolarija, vrata ponekad a prozori češće, izvitopere ali se takođe i vraćaju u prvobitno stanje.
Ali takodje, drvena stolarija ima i velike nedostatke, pobrojaćemo neke od njih:
-nije tako izdržljiva
-napad drvnih štetočina, crvotočina i drugih insekata
-zahtevna je za održavanje (lakiranje svake druge godine)
-ima ograničen vek trajanja
-deformiše se, bubri i vitoperi (osetljivost na vlagu)
-neophodno je redovno menjati sunđeraste i kant trake
-kvalitetna drvena stolarija je skuplja od PVC i ALU
Aluminijum je u stolariji prozvan materijalom budućnosti i sve više se koristi zbog svoje dugotrajnosti. Teško mu je pronaći nedostatke<b>.</b>

-nije tako dugotrajna kao ALU stolarija
-dimenzije PVC stolarije su ograničene, za veće okvire je bolja aluminijumska stolarija
-izbor druge boje utiče na povećanje cene čak i do 50 odsto
-lako puca, krta je pa se zbog loših mehaničkih svojstva mora ojačavati čeličnim profilima
-pojačanje čeličnim profilima smanjuje toplotna svojstva
-zbog različitog temperaturnog diletiranja čelika i PVC elemenata, nije stabilna
-osetljiva je na sunce (menja boju)
- brzo se topi već na niskim temperaturama

Inače, stručnjaci kažu da je u požaru drvena stolarija izdržljivija od aluminijumske.
Najveća mana koju ima PVC stolarija je što se strašno sporo razgrađuje u prirodi i tako je trajno zagađuje.
Veća krila nemaju čvrstoću (probajte mali test-ako uhvatite krilo za donji ćošak i cimate ga levo-desno, gornji deo radi otprilike 3 cm).
Skuplji PVC profili su značajno kvalitetniji ali koštaju kao aluminijumski.
PVC stolarija, vrata isto kao i prozori, uglavnom mora da se podešava/šteluje jer je potrebno malo vremena da se slegne posle ugradnje, dok sve dođe na svoje. Za održavanje je PVC vrlo jednostavan, dovoljno je da ga povremeno obrišete mokrom krpom, bez primene agresivnih i abrazivnih sredstava za čišćenje.
Detaljne preporuke i saveti za održavanje PVC stolarije se nalaze <a title="Saveti za odrzavanje PVC stolarije" href="saveti-za-odrzavanje-PVC-prozora-i-vrata-stolarije">ovde</a>, pa ih možete pročitati.

PVC stolarija se pokazala kao adekvatna zamena ALU stolariji pa njen udeo na tržištu stalno raste. Izdvaja je niža cena u odnosu na aluminijumsku i drvenu stolariju. PVC je spoj ekonomičnosti, funkcionalnosti i estetike. Proizvodi se u standardnoj beloj boji i eventualno u boji drveta. Moguće je dobiti i sve ostale boje ali obojenoj PVC stolariji cene su veće i za 50 odsto. Kad već govorimo o estetici-PVC prozori pružaju više mogućnosti upotrebom lajsni i pravljenjem željene mreže prozorčića unutar jednog većeg. U ponudi je nekoliko varijanti za otvaranje (i sa strane i gore).
PVC stolarija se izrađuje od plastičnog materijala polivinilhlorida ili kraće PVC-a koji se pokazao kao veoma zahvalan zbog otpornosti na vlagu i svojih izolatorskih karakteristika.
I na kraju, sa rezimiramo zašto baš PVC stolarija:
-cena je niža u odnosu na ALU stolariju
-otpornost na vremenske uticaje
-odlična zvučna i toplotna izolacija
-kvalitetna PVC stolarija može trajati dugi niz godina
-otporna je na koroziju
-moderan izgled
-laka je za održavanje
-veliki izbor boja (ali utiče na cenu)
-eco friendly (reciklira se)

-veća cena u odnosu na PVC i drvenu stolariju
-brže propada u morskim sredinama, zbog soli u vazduhu
-toplotna izolacija je nešto manja u poređenju sa PVC-om
PVC je načešće korišćeni plastični materijal nakon polietilena. Teško je na prvi pogled prepoznati loš PVC.

ALU stolarija pruža odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, veoma je otporna na atmosferske uticaje, generalno ima duži rok trajanja od ostalih materijala. Svojim izgledom i velikim izborom boja ispunjava sve estetske zahteve a njena glatka površina i savršena završna obrada je čine lakom za održavanje.
Estetski je privlačna pa je primenu našla u građevinarstvu i arhitekturi u izradi modernih fasada kao i u uređenju enterijera poslovnih prostorija. U modernoj arhitekturi se koriste različiti geometrijski oblici a aluminijum je savršen materijal koji može da ispuni sve ove zahteve i očekivanja. Zbog svoje lakoće je pogodna za zastakljivanje većih površina kao što su fasade od stakla ali i kancelarijski i poslovni prostor. Može se prilagoditi otvorima bilo kojih dimenzija, čak i nestandardnim. Imate mogućnost da izaberete boju a da to ne utiče dodatno na cenu.
Aluminjium je metal i kao takav dobar provodnik toplote pa su njegova izolatorska svojstva znatno lošija nego kod PVC. Međutim, današnja ALU stolarija se proizvodi sa termo prekidom (termo mostom) pa su toplotne i zvučne karakteristike znatno poboljšane.
I na kraju, da rezimiramo zašto baš aluminijumska stolarija:
-najduže je prisutna na tržištu
-lakša od PVC-a
-moderan izgled
-otporna na koroziju
-dugotrajnost
-čvrstoća
-dobra zvučna i toplotna izolacija (sa termo prekidom)
-pravi izbor za stolariju većih dimenzija
-laka za održavanje
-veliki izbor boja (ne utiče na cenu)
-eco friendly (reciklira se)
-bezbednost, naročito u kombinaciji sa dvostrukim sigurnosnim staklom.

Verovatno ste do sada čuli da je PVC smrtno opasan ako vašu zgradu zadesi požar, izaziva kancer i okoštavanje ili ako vam drveni prozor napadnu crvotočine, nema vam leka (ni sprej za kosu ne pomaže) i ostale mnogobrojne zablude o stolariji?
Sve ste uradili "po knjizi", raspitali se kod proverenih majstora o prednostima i manama svake vrste stolarije, sklopili kockice u svojoj glavi šta je ono što vi tražite i koliko ste to spremni da platite ali negde u podsvesti su vam ostale one informacije koje ste čuli od komšinice, ili na koje ste naleteli surfujući Netom i sad vam ne daju mira. Da, one: zablude i neistine vezane za materijale od kojih se stolarija pravi. Iako je odavno rečeno da je lakše razbiti atom nego predrasudu, pokušajmo zajedno da analiziramo neosnovane priče o stolariji.

Pokušaćemo da Vam navedemo u nastavku neke činjenice pa prosudite sami!
Ljudi kod nas još uvek često mešaju PVC i ALU stolariju a neznanje i osnovna neinformisanost budi sklonost ka verovanju u bilo kakvu slikovitiju ( i uglavnom: neistinitiju) priču. Narod podložan širenju teorija zavere lako prihvata, usvaja i prenosi dalje ovakve rekla-kazala (i nadovezala) priče. Najčešće su vezane za uticaj materijala na zdravlje.
"PVC ispušta u okolni vazduh štetene (kancoregene) materije i uzrokuje okoštavanje"!
Za ovaj materijal su vezane mnoge nedoumice koje se tiču njegove štetnosti, ekološke neispravnosti i slično. Naime, sam PVC sadrži određene sastojke koji spadaju u tzv. kancerogene. Pre nego što se PVC oblikuje u profil dodaju mu se određeni modifikatori (punila) da bi se povećala otpornost materijala. Ti modifikatori su soli teških metala kao što su barijum, kadmijum, kalaj i olovo. Oni se koriste za stabilizaciju bojenja. Takođe se dodaju razni fileri (kao na primer kalcijum karbonat), aditivi koji olakšavaju rukovanje i maziva. Olovo se izdvaja kao sastojak profila koji je otrovan, međutim, cevi koje u sebi sadrže određenu količinu olova su dozvoljene za korišćenje u vodovodnoj mreži što je podatak koji negira priču o opreznosti prilikom njegove upotrebe. Punila uglavnom određuju i kvalitet i svojstva PVC profila od koga se pravi PVC stolarija. Stoga je i "štetnost" koja se pominje u praksi praktično nemerljiva.
Napominjemo da se vinil hlorid monomer smatra delimično kancerogenim pa se zato PVC ne sme koristiti za izradu posuđa za čuvanje hrane. Međutim, taj PVC se u izradi stolarije (vrata i prozora) ne koristi u velikim količinama. Provetravanje prostorija je podrazumevana predostrožnost.
"Preosetljiv na visoke temperature-ne daj Bože da se komšiji ispod zapali stan, odoše okviri prozora u neki tečniji oblik".
PVC ima svojstvo samogasivosti i ne gori bez prisustva plamena. U direktnom požaru opasnosti su iste, bez obzira na vrstu stolarije. Tačno je da PVC koji gori ispušta dioksin koji se trajno taloži u mastima u organizmu, ali kad do požara već dođe, probajte da se ne zadržavate u toj prostoriji duže.
"Drvena stolarija se može reparirati za jeftinije pare od kupovine PVC-a, i tako ćete sačuvati plemenitu stolariju".
Stara drvena stolarija koja je i danas funkcionalna mora biti da je urađena od kvalitetnog materijala i od ruku kvalitetnog majstora. E, sad, pitanje je koliko će današnji majstori posvetiti pažnje takvom komadu stolarije-obraditi, doraditi, iskitovati i ofarbati kako bi opet zasijali starim sjajem. Za stolariju ovakve posebnosti i lepote se valja potruditi i potražiti vrsni zanatlija koji je ovom poduhvatu dorastao.